Puma concolor - Puma


PUMA

Puma, krásna mačkovitá šelma známa aj pod menom Puma je Horský Lev, je to zviera, ktoré lepšie ako ktokoľvek iný identifikuje americký kontinent.


Poznámka 2)

VEDECKÁ KLASIFIKÁCIA

Kráľovstvo

:

Animalia

Kmeň

:

Chordata

Podkmeň

:

Vertebrata

Trieda

:

Mammalia

objednať

:

Šelma

Podradiť

:

Feliformia

Rodina

:

Felidae

Milý

:

Puma

Druhy

:

Puma concolor

Poddruh

:

P. concolor anthonyi

(druhy z východnej časti Južnej Ameriky)

Poddruh

:

P. concolor cabrerae

(druhy zo strednej časti Južnej Ameriky, Bolívie, Paraguaja a severnej Argentíny)

Poddruh

:

P. concolor concolor

(druhy zo severnej časti Južnej Ameriky)

Poddruh

:

P. concolor costaricensis

(druhy zo Strednej Ameriky, najmä z Kostariky)

Poddruh

:

P. concolor couguar

(najmä z celého severoamerického kontinentu)

Poddruh

:

P. concolor puma

(druhy z južných oblastí Južnej Ameriky, Čile a Argentíny)

Spoločný názov

: puma, horský lev, puma

VŠEOBECNÉ DÁTA

  • Telesná výška: samica 0,86 - 1, 3 m plus 0,60 - 0,80 m chvosta; samec 1,0 - 1,5 m plus 0,65 - 1,0 m chvost
  • Váha: žena 30 - 50 kg; samec 50 - 120 kg
  • Výška v kohútiku (1): 70 cm
  • Dĺžka života: 18-20 rokov vo voľnej prírode
  • Sexuálna zrelosť: žena 2,5 roka; muž: 3 roky

HABITAT A ZEMEPISNÁ DISTRIBÚCIA

Puma tiež známa ako horský lev alebo puma, vedecký názov Puma concolor je to typické americké zviera, ktoré bolo kedysi rozšírené na celom americkom kontinente, od južného cípu Čile a Argentíny po Kanadu, od pobrežia Atlantiku po tichomorské. Vďaka svojvoľnému lovu a zničeniu jeho biotopu vyhynul v rôznych oblastiach (všetky vo východnej časti Severnej Ameriky) alebo sa ho v každom prípade podarilo znížiť na niekoľko jedincov (Argentína, Peru, Bolívia, Florida).

Je to veľmi prispôsobivá mačkovitá šelma, ktorá žije na najrôznejších biotopoch, od lesov, lesov, rovín, močaristých oblastí, andských oblastí, v každom prípade oblastí s hustou vegetáciou s skalami, ktoré jej poskytujú prístrešie; od hladiny mora až po 5800 m nadmorskej výšky.

FYZICKA CHARAKTERISTIKA

Puma má sexuálny dimorfizmus, pretože ženy sú oveľa menšie ako muži. Nikdy nedosahujú veľké rozmery, v skutočnosti nepresahujú dĺžku jeden a pol metra a výšku asi 70 cm.


LOV PUMA

Telo je pokryté rovnomerne sfarbenou srsťou, ktorá sa líši od hnedožltkasto-červenkastej na chrbte, ktorá sa zosvetľuje na bokoch, papuli, brade, hrdle, hrudníku a vnútri nôh.

Má hlavu, ktorá je širšia ako dlhá, akokoľvek veľká, s vysokým čelom. Nos je ružový s čiernym okrajom, ktorý sa tiahne k perám, ako aj k oblasti za ušami a špičkou chvosta. Oči sú zlatohnedej farby. Ústa tvoria veľmi silné čeľuste a čeľuste s dlhými a mohutnými špičákmi.

Chvost je veľmi dlhý, až jeden meter, valcovitého tvaru, obzvlášť veľký a robustný.

Končatiny pumy nie sú nijako zvlášť vysoké, ale sú veľmi svalnaté, s veľkými chodidlami so štyrmi prstami na zadných a piatimi prednými, ktoré sú vybavené ostrými a zakrivenými pazúrikmi.

V porovnaní s ostatnými mačkovitými šelmami je charakteristické, že zadné končatiny sú dlhšie ako predné.

Puma je vynikajúci plavec, dokáže veľmi ľahko liezť po stromoch a skákať horizontálne aj vertikálne s veľkou svižnosťou.

CHARAKTER, SPRÁVANIE A SOCIÁLNY ŽIVOT

Puma je osamelé zviera, s výnimkou pár dní, keď sa pária alebo keď matky chovajú svoje mláďatá. Môže sa stať, že uvidíte spolu dvoch mladých mužov, ale dôjde k tomu iba krátko, bezprostredne po opustení matky.

Je to nočné alebo súmračné zviera.

Územie každej pumy sa pohybuje od 13 do 85 km 2 v závislosti od dostupnosti koristi (čím väčšia je dostupnosť potravy, tým menšie je územie). Samice s mláďatami najčastejšie žijú na území samcov.

Horský lev označuje svoje územie močom alebo výkalmi a škriabaním stromov.

KOMUNIKÁCIA A VNÍMANIE

Puma je zviera, ktorého vnímanie je založené na zraku, čuchu a sluchu, všetkých vysoko vyvinutých zmysloch.

Vydávajú rôzne druhy zvukov, ako sú pískanie, vrčanie, vrčanie, krik, ale nerev.

Dotyk je tiež veľmi dôležitým a rozvinutým zmyslom najmä medzi matkou a dieťaťom.

STRAVOVACIE NÁVYKY

Strava pumy je založená na mäse: hlavne veľkých kopytníkoch (jeleň, karibu), ako sú malé zvieratá (veverička, ondatra, dikobraz, bobor, mýval, kojot, králiky, vačice, vtáky) a niekedy dokonca aj slimáky a ryby. Ak je to možné, nepohrdne ani domácimi zvieratami, ako je hydina, teľatá, ovce, kozy a ošípané.

Spôsob, akým puma loví veľké exempláre, je ojedinelý: zvyčajne neprenasleduje korisť, prepadne ju, potom skočí na chrbát a zlomí si krk tým, že ho chytí a stlačí silnými čeľusťami pri spodnej časti lebky. Môže zabité zviera pretiahnuť na mnoho metrov (aj 350 m) a potom ho pokryť lístím a zemou, aby ho nenájdu iné mäsožravce, aby ho neskôr mohli pokojne zjesť.


PUMA, KTORÁ VIE, KEĎ MUSÍ DOSTAŤ ...

REPRODUKCIA A RAST MALÉHO

Keď je ženská puma v horúčave, zavýja a trie sa o všetko, čo ju stretne. Samec reaguje rovnakým typom zvuku a natiahne sa k nej, aby sa spojil.

Samica sa môže zahrievať po celý rok, ale je častejšia v období od decembra do marca.

Zvyčajne rodia každé dva roky.

Tehotenstvo trvá 82 až 96 dní, na konci ktorého sa narodí 1 až 6 šteniat (priemerne 3 - 4) s hmotnosťou 220 - 450 gramov, ktoré im otvoria oči iba desať dní po narodení. Mláďatá pumy sa odstavia vo veku okolo 40 dní, ale matka a potomstvo zostanú spolu asi 15 mesiacov (aj keď často až 26 mesiacov). Po tomto období muži aj ženy natrvalo opúšťajú územie matky.

Muži dosahujú pohlavnú dospelosť vo veku okolo 3 rokov a ženy vo veku 2,5 a 2 rokov.

PREDÁCIA

Puma je zviera na vrchole potravinového reťazca, ktoré je predátorom. Okrem človeka ho môžu loviť aj iné pumy alebo vlci, ale iba mladí alebo chorí jedinci.

SOCIÁLNY A EKONOMICKÝ VÝZNAM

Aj keď je puma osamelým a plachým zvieraťom, lovia ju ľudia z niekoľkých dôvodov: kvôli športu; byť vystavený v zoologických záhradách alebo preto, že niekedy útočí na domáce zvieratá alebo ohrozuje ľudí.

V každom prípade je potrebné povedať, že sú veľmi dôležité v potravinovom reťazci, pretože udržujú populáciu kopytníkov, ich hlavnej koristi, pod kontrolou.

STAV OBYVATEĽSTVA

Je zaradený do Červeného zoznamu IUNC (2009.1) medzi druhy s nízkym rizikom vyhynutia NEJMENŠÍ OBAV (LC). Keďže má veľmi rozsiahlu distribučnú oblasť, je zrejmé, že existujú miesta, kde je puma prítomnejšia viac, a iné, kde je ohrozená jej populácia: v Strednej a Južnej Amerike sa zdá, že populácia je vôbec najvyššia, aj keď sa nechápe, ako môže žije v hustom dažďovom pralese v povodí Amazonky, zatiaľ čo v iných oblastiach, ako je Florida, Brazília, Peru, Argentína a Kolumbia, existuje vážne riziko vyhynutia, zatiaľ čo v iných oblastiach nie je dostatok informácií na zváženie jeho populácie, napríklad v Čile. .

Prvú hrozbu predstavuje zníženie jeho prirodzeného prostredia a zníženie jeho hlavnej koristi (kopytníkov). Ďalšiu veľkú hrozbu predstavuje lov na človeka, pretože často zabíja hospodárske zvieratá (kravy, ovce atď.) Alebo zo strachu, že môžu na človeka zaútočiť natoľko, že v mnohých amerických štátoch je lov legálne povolený. Ďalšou častou príčinou smrti tohto zvieraťa je skutočnosť, že keďže je jeho územie dnes rozdrobené a rozdelené hlavne cestnými komunikáciami, je veľmi často zasiahnuté automobilmi (Florida).

Všetky poddruhy pumy sú uvedené v prílohe II k dohovoru CITES (Dohovor o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi fauny a flóry známy ako „Washingtonský dohovor“), ktorý obsahuje druhy, ktorým nevyhnutne nehrozí vyhynutie, ale ktorých obchodovanie musí byť kontrolované, aby sa zabránilo ich nezlučiteľnému využívaniu. život, zatiaľ čo iba niekoľko z nich je uvedených v prílohe I.

KURIOSITA “

Pri putovaní po sieti mi prišlo toto video veľmi zvedavé a veselé o pume a bájnej Lessie. Navrhujem ti to.


HUMORNÉ VIDEO LASSIE DOGA A PUMY

Poznámka

  1. Kohútik: oblasť tela štvornožcov medzi horným okrajom krku a chrbtom a nad ramenami, v praxi najvyššia oblasť tela zvieraťa;
  2. obrázok nepodlieha autorským právam: zdvorilostná fotografia U.S. Služba pre ryby a divú zver a služba pre národné parky.

Cougar (Puma) - najväčšia mňaukajúca mačka

Puma je najväčším zástupcom malých mačiek. Jeho váha je charakteristická pre veľké mačky (Panthera), viac však súvisí s malými a stredne veľkými mačkami. Pumy sú príbuznejšie s domácou mačkou ako levy alebo tigre. Vďaka svojej širokej ponuke má veľa mien ako napríklad: „puma“, „horský lev“, „červený tiger“, „katamount“.

Klasifikácia

  • Kráľovstvo: Animalia
  • Kmeň: Chordata
  • Trieda: Cicavce
  • Poradie: Šelma
  • Podrad: Feliformia
  • Rodina: Felidae
  • Podčeľaď: Felinae
  • Rod: Puma
  • Druh: Puma concolor
Puma (Puma concolor)

Charakteristiky

Puma, nazývaná tiež puma, je veľká mačka žijúca v lesoch a stepiach Ameriky. Toto zviera sa cíti rovnako dobre v Skalistých horách ako v argentínskych pampách alebo v hustom amazonskom pralese. Rovnako ako iné zvieratá nachádzajúce sa na veľkej ploche, veľkosť jednotlivých druhov pumy závisí od podnebia. Najmenšie pumy sa nachádzajú hlavne v rovníkových oblastiach, najväčšie na juhu Kanady - najsevernejšia časť dosahu zvieraťa.

Pumy sú mimoriadne pohyblivé a energické. Sú mimoriadne výkonní, rovnako ľahko šplhajú po stromoch a pri hľadaní svojej koristi skákajú na veľké vzdialenosti. Pumy sú denní samotári lovci, ktorí sa počas obdobia rozmnožovania pripájajú iba vo dvojici.

Zoznam koristi pumy je dlhý - mačka sa považuje za veľmi efektívneho predátora. Vo väčšine oblastí je jeho hlavnou potravou jeleň, ale niekedy loví zajace, kojoty alebo mladé medvede. Útočí aj na domáce zvieratá, napríklad na psy a kone. Pretože puma spôsobuje veľké škody na farmách s ovcami a dobytkom, bola v niektorých oblastiach úplne eliminovaná.

Puma (Puma concolor)

Vzhľad

Srsť je krátka, hustá a jednofarebná, ale farebný tón je veľmi variabilný. Najčastejšie sú žltohnedé až červenohnedé a striebrosivé pumy, brada a hrudník, ako aj celá spodná strana sú vždy biele. Špička chvosta je tmavá. Novorodenecké pumy sú béžové a škvrny počas prvého roka života výrazne vyblednú. Pumy majú päť prstov na predných labkách a štyri na zadných labkách. Môžu zatiahnuť svoje pazúry.

Aj keď puma nie je taxonomicky priradená k veľkým mačkám, ale k malým mačkám, je napriek tomu piatou najväčšou mačkou na svete (po tigrovi, levovi, jaguárovi a leopardovi). Pumy pôvodné okolo rovníka sú najmenšie formy, zatiaľ čo tie na severe a juhu distribučnej oblasti sú najväčšie.

Výška jeho ramien je približne 60 až 90 cm, dĺžka hlavy a trupu je u mužov 105 až 195 cm, u žien iba 95 až 151 cm. Okrem toho je tu chvost s dĺžkou medzi 60 a 97 cm.

Hmotnosť mužov sa líši v závislosti od biotopu medzi 53 kg a 72 kg, v severnejších distribučných oblastiach je to okolo 100 kg. Ženy zvyčajne vážia medzi 34 kg a 48 kg. U extrémne veľkého muža bola zaznamenaná aj rekordná hmotnosť nad 125 kg.

Puma (Puma concolor)

Dĺžka života

Pumy vo voľnej prírode dosahujú vek 8 až 13 rokov. V zajatí môžu mať viac ako 20 rokov, severoamerická puma s názvom Scratch dosiahla takmer 30 rokov.

Poddruh

V priebehu času bolo opísaných až 32 poddruhov pumy. Podľa molekulárnej genetiky však existuje iba 6 poddruhov, ktoré sú kompatibilné s genetickými nálezmi. Všetky pumy Severnej Ameriky sa od seba ťažko geneticky líšia a predstavujú prevažne homogénnu populáciu. Obyvateľstvo strednej a južnej Ameriky vykazuje väčšiu variabilitu.

Tieto objavy sa pripisujú skutočnosti, že predkovia severoamerických pum sa prisťahovali z Južnej Ameriky iba pred asi 10 000 rokmi na konci poslednej doby ľadovej. Pretože v Amerike vyhynulo súčasne niekoľko veľkých druhov zvierat, predpokladá sa, že rovnaký osud postihla aj puma v Severnej Amerike, dokázala však prežiť v Južnej Amerike a potom postupovať opäť na sever.

Puma (Puma concolor)

Poddruh:

  • P. c. concolor zahŕňa synonymá bangsi, incarum, osgoodi, soasoaranna, sussuarana, soderstromii, suçuaçuara a wavula
  • P. c. puma zahŕňa synonymá araucanus, concolor, patagonica, pearsoni a puma
  • P. c. couguar zahŕňa arundivaga, aztecus, browni, californica, floridana, hippolestes, improcera, kaibabensis, mayensis, missoulensis, olympus, oregonensis, schorgeri, stanleyana, vancouverensis a youngi
  • P. c. costaricensis
  • P. c. anthonyi zahŕňa acrocodia, borbensis, capricornensis, concolor, greeni a nigra
  • P. c. cabrerae zahŕňa hudsonii a puma
  • V roku 2006 sa floridský panter ešte označoval ako zreteľný poddruh P. c. coryi vo výskumných prácach.

V roku 2017 uznáva pracovná skupina pre klasifikáciu mačiek skupiny Cat Specialist Group platné iba dva poddruhy:

  • P. c. concolor v Južnej Amerike, možno s výnimkou oblasti severozápadne od Ánd
  • P. c. couguar v Severnej a Strednej Amerike a pravdepodobne na severozápade Južnej Ameriky.

Florida panther (Puma concolor coryi)

Asi 88% pumy v tomto poddruhu má neobvyklú vlastnosť - zlomený chvost. Aj keď to vyzerá trochu vtipne, dôvody tejto deformácie by nemali byť pre nikoho nijaké. Florida panther je jedným z najviac chorých zvierat. Dôvodom tohto javu je veľmi nízka genetická rozmanitosť spôsobená hlavne ľudskou činnosťou. Odporúčame samostatný článok o tejto krásnej mačke Panther z Floridy.

Puma (Puma concolor)

Podrobné údaje / rozmery (veľkosť)

Puma (Puma concolor)

  • Dĺžka s chvostom: 150 až 275 cm (4,9 až 9,0 ft)
    • Priemerní muži: 245 cm (7,9 stopy)
    • Priemerný počet žien: 205 cm (6,7 stopy)
  • Výška po plecia: 60 až 90 cm (24 až 35 palcov)
  • Dĺžka chvosta: 63 až 95 cm (25 až 37 palcov)
  • Hmotnosť:
    • Muži: 53 - 100 kg (117 - 220 lb), priemer 68 kg (150 lb)
    • Ženy: 29 - 64 kg (64 - 141 lb), priemer 55 kg (121 lb)
    • Rekordný jednotlivý výstrel vážil 105,2 kg (232 lb) Existujú správy o pumách s hmotnosťou 118 kg (260 lb) a 125,2 kg (276 lb), tieto pumy však neboli overené
  • Najvyššia rýchlosť: 65 - 80 km / h (40 a 50 mph)
  • Dĺžka života: až 13 rokov vo voľnej prírode, v zajatí viac ako 20 rokov
Puma (Puma concolor)

Cougar (Puma) zaujímavé fakty

  • Puma je najväčšia mňaukajúca mačka.
  • Táto mačka môže skákať vysoko až do 5,5 metra
  • Puma môže skákať až 12 metrov.
  • Pumy môžu ťahať zabité zvieratá trikrát viac ako je ich váha.
  • Mnohoročné pozorovania potvrdzujú, že pumy neútočia na človeka. Aj keď je vyprovokovaný, Pumas vždy uteká. Je však známych niekoľko potvrdených prípadov takýchto útokov.
  • Zachytené mačiatka puma sa dajú veľmi ľahko skrotiť.
Puma (Puma concolor)

Obsah

  • 1 Popis
  • 2 Taxonomický stav
  • 3 Diéta
  • 4 Skorý život
  • 5 Hrozby
    • 5.1 Choroba
    • 5.2 Chemikálie
    • 5.3 Genetické vyčerpanie
    • 5.4 Zrážky vozidiel
  • 6 Stav ochrany
    • 6.1 Mimo Floridu
    • 6.2 Ochrana biotopov
    • 6.3 Kontroverzie riadenia
  • 7 Pozri tiež
  • 8 Odkazy
  • 9 Externé odkazy

Panteri na Floride sú spozorovaní pri narodení a zvyčajne majú modré oči. Ako panter rastie, škvrny blednú a srsť je úplne opálená, zatiaľ čo oči majú zvyčajne žltý odtieň. Podbruško pantera je krémovo biele a na chvoste a ušiach má čierne končeky. Panterom na Floride chýba schopnosť revu a namiesto toho vydávajú zreteľné zvuky, ktoré zahŕňajú píšťalky, cvrlikanie, vrčanie, syčanie a vrčanie. Florida panthers sú pre tento druh priemerne veľké, sú menšie ako pumy z chladnejšieho podnebia, ale väčšie ako pumy z neotropík. Dospelé samice floridských panterov vážia 29 - 45,5 kg (64 - 100 lb), zatiaľ čo väčšie muži vážia 45,5 - 72 kg (100 - 159 lb). Celková dĺžka je od 1,8 do 2,2 m (5,9 až 7,2 stôp) a výška ramien je 60–70 cm (24–28 palcov). [11] [12] Mužskí panteri sú v priemere o 9,4% dlhší a 33,2% ťažší ako ženy, pretože muži rastú rýchlejším tempom ako ženy a dlhší čas. [13]

Bol opísaný ako zreteľný poddruh pumy (Puma concolor coryi) na konci 19. storočia. [14] Floridský panter bol dlho považovaný za jedinečný poddruh pumy s vedeckým názvom Felis concolor coryi navrhol Outram Bangs v roku 1899. [14] Genetická štúdia mitochondriálnej DNA pumy ukázala, že mnoho domnelých druhov pumy opísaných v 19. storočí je príliš podobných na to, aby ich bolo možné rozpoznať ako odlišné. [15] Bola reklasifikovaná a zahrnutá do severoamerickej pumy (P. c. puma) v roku 2005. [14] Napriek týmto zisteniam sa stále označoval ako zreteľný poddruh P. c. coryi v roku 2006. [16]

V roku 2017 pracovná skupina pre klasifikáciu mačiek skupiny špecialistov na mačky revidovala taxonómiu felidae a v súčasnosti uznáva všetky populácie pumy v Severnej Amerike ako P. c. puma. [3]

Florida panther je veľký mäsožravec, ktorého strava sa skladá z malých zvierat, ako sú zajace, myši a vodné vtáctvo, a z väčšej koristi, ako sú bociany, jelene bielochvosté, divé prasatá a malé americké aligátory. Florida panther je oportunistický lovec a je známe, že loví hospodárske zvieratá a domestikované zvieratá, vrátane hovädzieho dobytka, kôz, koní, ošípaných, oviec, psov a mačiek. [17] Pri love panteri menia svoje lovecké prostredie podľa toho, kde je základňa koristi. Panenské ženy často menia svoj domáci rozsah a pohybové správanie kvôli svojej reprodukčnej rýchlosti. [18] [19] [20] [21]

Mačiatka Panther sa rodia v brlohoch vytvorených ich matkami, často v hustom kroví. Móla sa vyberajú na základe rôznych faktorov vrátane dostupnosti koristi a boli pozorované na rôznych biotopoch. Mačiatka strávia v týchto brlohoch prvých 6–8 týždňov života, závislých od svojej matky. [22] V prvých 2–3 týždňoch strávi matka väčšinu času ošetrovaním mačiatok po tomto období, trávi viac času od brloha, odstaviť mačiatka a loviť korisť, aby ich priniesla do brlohu. Akonáhle sú už dosť starí na to, aby opustili brloh, lovia v spoločnosti svojej matky. Počas tejto doby sa s mužskými pantermi nestretávame často, pretože ženské a mužské pantery sa spravidla mimo chovu vyhýbajú. Mačiatka majú zvyčajne dva mesiace, keď začínajú loviť so svojimi matkami, a 2 roky, keď začínajú loviť a žijú samy. [18]

Ľudia ohrozujú floridského pantera prostredníctvom pytliactva a opatrení na kontrolu divokej zveri. Okrem predácie je najväčšou hrozbou pre floridského pantera fragmentácia biotopov. Bolo to prenasledované a počet obyvateľov sa zmenšil na malú oblasť na juhu Floridy. Populácia sa stala príbuznou jedincov, ktorí mali zauzlené chvosty a problémy so srdcom a spermiami. [23]

Dve najvyššie príčiny úmrtnosti jednotlivých floridských panterov sú automobilové zrážky a územná agresia medzi floridskými pantermi. [24] Keď tieto incidenty zrania panterov, federálni úradníci a predstavitelia floridskej divočiny ich odvezú do Záchrany bieleho duba v Yulee na Floride na zotavenie a rehabilitáciu, kým nebudú opäť v poriadku. [25] Biely dub okrem toho chová osirelé mačiatka a urobil to pre 12 jedincov. Najnovšie boli osirelí brat a sestra privedení do strediska vo veku 5 mesiacov v roku 2011 po tom, čo ich matku našli mŕtvu v okrese Collier na Floride. [26] Po vychovávaní boli samce a samice začiatkom roka 2013 prepustené do oblasti riadenia divokej zveri Rotenberger a okresu Collier. [27]

Medzi primárne hrozby pre populáciu ako celok patrí strata biotopov, degradácia biotopov a fragmentácia biotopov. Južná Florida je rýchlo sa rozvíjajúca oblasť a niektoré oblasti ako Ave Maria neďaleko Neapola sú kontroverzné pre ich umiestnenie v biotopoch hlavného pantera. [28] Fragmentácia podľa hlavných ciest tiež výrazne rozdelila pohlavia floridského pantera. V štúdii uskutočnenej v rokoch 1981 až 2004 sa zistilo, že väčšina panterov zapojených do kolízií automobilov bola mužská. Ženy však oveľa viac neradi prechádzajú cez cestu. Preto sú cesty oddelené od biotopu a dospelých panterov. [29]

Rozvoj, ako aj rieka Caloosahatchee sú hlavnými prekážkami prirodzeného rozširovania populácie. Zatiaľ čo mladí muži blúdia po extrémne rozsiahlych územiach pri hľadaní dostupného územia, ženy obývajú domáce pásma blízko svojich matiek. Z tohto dôvodu sú panteri chudobnými kolonizátormi a rozširujú svoj sortiment pomaly, a to aj napriek výskytu mužov ďaleko od základnej populácie.

Úprava choroby

Antigénová analýza na vybraných populáciách floridských panterov preukázala u určitých jedincov dôkaz o vírusu mačacej imunodeficiencie a lentivíruse puma. Prítomnosť týchto vírusov pravdepodobne súvisí so správaním pri párení a so sympatiou k teritóriu. Aj keď majú floridskí panteri nižšie hladiny protilátok produkovaných v reakcii na FIV, je ťažké nájsť neustále pozitívne výsledky na prítomnosť infekcie. [30]

V sezóne zachytenia 2002 - 2003 bol vírus mačacej leukémie prvýkrát pozorovaný u dvoch panterov. Ďalšia analýza určila nárast FeLV-pozitívnych panterov od januára 1990 do apríla 2007. Vírus je smrteľný a jeho prítomnosť vyústila do snáh zaočkovať populáciu. Aj keď od júla 2004 neboli hlásené žiadne nové prípady, vírus má potenciál na opätovné zavedenie. [31]

V auguste 2019 floridská komisia pre ochranu rýb a voľne žijúcich živočíchov identifikovala pomocou herných kamier osem ohrozených panterov postihnutých zjavnou neurologickou poruchou, nedokázala však identifikovať žiadne potenciálne infekčné choroby, ktoré môžu mať vplyv na mačkovité šelmy a iné druhy. [32] [33]

Chemikálie Upraviť

Vystavenie rôznym chemickým zlúčeninám v životnom prostredí spôsobilo poškodenie panterov na Floride. Testy ukazujú, že rozdiely medzi mužmi a ženami v hladinách estradiolu sú nevýznamné, čo naznačuje, že muži boli feminizovaní v dôsledku chemickej expozície. U feminizovaných samcov je oveľa menšia pravdepodobnosť reprodukcie, čo predstavuje významnú hrozbu pre poddruh, ktorý už má nízky počet obyvateľov a vysokú úroveň príbuzenského kríženia. Chemické zlúčeniny, ktoré spôsobili abnormality v reprodukcii panterov na Floride, zahŕňajú herbicídy, pesticídy a fungicídy, ako sú benomyl, karbendazim, chlórdekón, metoxychlór, metylortuť, fenarimol a TCDD. [34]

Genetické vyčerpanie Upraviť

Florida panther má nízku genetickú rozmanitosť kvôli rôznym environmentálnym a genetickým faktorom. Faktory, ktoré zahŕňajú ničenie biotopov, prispeli k vytvoreniu zreteľného a izolovaného poddruhu pumy na floridskom panterovi. Po izolácii nasledoval postupný pokles veľkosti populácie, ktorý zvyšoval pravdepodobnosť príbuzenskej depresie. [35] Nižšia genetická diverzita a vyššia miera príbuzenského kríženia viedli k zvýšeniu expresie škodlivých znakov v populáciách, čo malo za následok nižšiu celkovú zdatnosť populácie floridských panterov. To tiež znižuje adaptačnú schopnosť populácie a zvyšuje pravdepodobnosť genetických porúch [36], ako je kryptorchizmus a ďalšie komplikácie pre srdce a imunitný systém. Konkrétne pokiaľ ide o floridského pantera, jedným z morfologických následkov príbuzenského kríženia bola vysoká frekvencia kráv a zauzlených chvostov. Frekvencia vystavovania kráv v populácii floridských panterov bola 94% v porovnaní s inými pumami pri 9%, zatiaľ čo frekvencia zalomeného chvosta bola 88% oproti 27% v prípade iných poddruhov pumy. [37] Na zvýšenie genetickej diverzity floridského pantera sa populácii Floridy predstavilo osem texaských pum, aby sa tak dúfalo podporilo prežitie pôvodnej populácie. Výsledky naznačili, že miera prežitia hybridných mačiatok bola trikrát vyššia ako miera prežitia čistokrvných pum. [35] Vzhľadom na úspechy tohto úsilia v oblasti obnovy nie je genetické vyčerpanie populácie floridských panterov už taký problém ako predtým, ale malo by sa monitorovať, pretože populácia je stále v krehkom stave.

Kolízie vozidiel Upraviť

Panteri na Floride žijú v domácnostiach v rozmedzí od 190 do 500 km 2. V týchto rozsahoch je veľa ciest a ľudských stavieb, po ktorých pravidelne jazdia floridskí panteri a môžu viesť k ich smrti kolíziou vozidiel. Medzi úsilie na zníženie kolízií s floridským panterom patria nočné zóny zníženia rýchlosti, špeciálne krajnice, reflektory svetlometov a rachotivé pruhy. Ďalším spôsobom znižovania kolízií je vytváranie koridorov pre divokú zver. Pretože koridory pre voľne žijúce zvieratá napodobňujú prírodné prostredie, je pravdepodobnejšie, že zvieratá prejdú skôr koridorom ako cestou, pretože koridor poskytuje väčšie krytie pre korisť a predátorov a je bezpečnejšie ich prekonať ako cez cestu. [37]

To bolo predtým považované za kriticky ohrozené IUCN, ale nebolo uvedené od roku 2008. V súčasnosti prebiehajú na Floride snahy o obnovu, aby sa zachovala zvyšná populácia pôvodných panterov v štáte. Je to náročná úloha, pretože panter vyžaduje súvislé oblasti biotopu - každá chovateľská jednotka pozostávajúca z jedného samca a dvoch až piatich samíc vyžaduje asi 200 štvorcových míľ (500 km 2) biotopu. [38] Toto zviera sa považuje za konzervatívnu vlajkovú loď, pretože významne prispieva k základným kameňom ekologických a evolučných procesov v ich prostredí. [21] Populácia 240 panterov by vyžadovala 8 000–12 000 štvorcových míľ (21 000–31 000 km 2) biotopu a dostatočnú genetickú rozmanitosť, aby sa zabránilo príbuznému kríženiu v dôsledku malej veľkosti populácie. Štúdia z roku 2006 však odhadla, že pre panterov je zadarmo asi 3 800 štvorcových míľ (9 800 km 2). [39] Zavedenie ôsmych pum z príbuznej texaskej populácie bolo zjavne úspešné pri zmierňovaní problémov s príbuzným. [40] [41] Jedným z cieľov panterového zotavenia je zriadenie ďalších dvoch populácií v historickom rozmedzí, čo je politicky ťažký cieľ. [42]

Mimo Floridy Upraviť

Panteri na Floride, zvyčajne potulujúci sa muži, sa vyskytli ako tuláci mimo Floridy. V roku 2008 bol muž z Gruzínska odsúdený na 2 roky podmienečne, dostal pokutu a doživotný zákaz lovu za zabitie floridského pantera, ktorý prešiel 600 míľ na sever do okresu Troup v štáte Georgia. [43] [44] Asi v roku 2014 bol v močiari Okefenokee v Gruzínsku zastrelený a zabitý mužský panter. [45]

Ochrana biotopov Upraviť

Ochrana biotopov panterov na Floride je obzvlášť dôležitá, pretože sa pri prežití spoliehajú na ochranu lesa, konkrétne hojdacej siete z tvrdého dreva, cyprusového močiara, borovice a močiara z tvrdého dreva. [21] Stratégie ochrany pre panterov na Floride sa zvyčajne zameriavajú na svoje preferované ranné biotopy. Sledovanie GPS však určilo, že výber biotopov pre panterov sa líši podľa dennej doby u všetkých pozorovaných jedincov bez ohľadu na veľkosť alebo pohlavie. Cez deň sa sťahujú z mokradí, v noci do prérijných trávnych porastov. Dôsledky týchto zistení naznačujú, že úsilie v oblasti ochrany sa musí zamerať na celú škálu biotopov používaných populáciami floridských panterov. [46] Panterky s mláďatami stavajú brlohy pre svoje vrhy na rovnako širokej škále biotopov, pretože uprednostňujú husté kroviny, ale využívajú aj lúky a močiare. [22]

Kontroverzia manažmentu

V roku 2003 sa začali kontroverzie o popredného experta na floridské pantery Davida Maehra. Skryto mu zaplatili pozemkoví vývojári za výrobu chybných vedeckých prác, ktoré sa použili na povolenie stavebných projektov, ktoré zničili biotop floridských panterov. [47] [48]

Vo svetle obvinení z Maehrovej práce agentúry pre zotavenie vymenovali panel zložený zo štyroch odborníkov, Floridského vedeckého kontrolného tímu (SRT), ktorý hodnotil spoľahlivosť práce použitej na usmernenie obnovy pantera. SRT zistil vážne problémy s Maehrovou literatúrou, vrátane zlých citácií a skreslenia údajov, ktoré by podporili nezvratné závery. [49] [50] [51] Sťažnosť na zákon o kvalite údajov (DQA), ktorú podali verejní zamestnanci pre zodpovednosť za životné prostredie a Andrew Eller, biológ zo Spojených štátov. Fish and Wildlife Service (USFWS), úspešne preukázala, že agentúry pokračovali v používaní nesprávnych informácií aj po ich jednoznačnom identifikovaní. [52] Výsledkom rozsudku DQA bolo, že USFWS pripustila chyby vo vede, ktorú agentúra používala, a následne znovu uviedla Ellera, ktorého USFWS po podaní sťažnosti DQA prepustila. V dvoch bielych knihách environmentálne skupiny tvrdili, že je povolený vývoj biotopov, ktorý nemal byť, a dokumentovali súvislosť medzi nesprávnymi údajmi a finančnými konfliktmi záujmov. [53] [54]

David Maehr bol skryto platený vývojármi a na základe chybného vedeckého výskumu dal vývojárom potrebné povolenie na vyklčovanie lesov, ktoré inak potrebujú panteri, aby si udržali životaschopnú populáciu. [47] V januári 2006 USFWS zverejnil nový návrh plánu obnovy Florida Panther na verejné preskúmanie. [55] Zdiskreditovaný Maehr opustil Floridu a oblasť panterov, aby študoval čierne medvede v Kentucky, zahynul pri leteckej nehode v roku 2008 pri výskume medveďov. [47]


Tím Animal Diversity Web s potešením oznamuje príručky ADW Pocket Guides!

Klasifikácia

Súvisiace taxóny

Citovať túto stránku: Myers, P., R. Espinosa, C. S. Parr, T. Jones, G. S. Hammond a T. A. Dewey. 2021. Web o rozmanitosti zvierat (online). Prístupné na https://animaldiversity.org.

Zrieknutie sa zodpovednosti: Web rozmanitosti zvierat je vzdelávacím zdrojom napísané prevažne študentmi vysokých škôl a pre nich. ADW nepokrýva všetky druhy na svete ani nezahŕňa všetky najnovšie vedecké informácie o organizmoch, ktoré popisujeme. Aj keď upravujeme presnosť svojich účtov, nemôžeme zaručiť všetky informácie v týchto účtoch. Aj keď pracovníci a prispievatelia ADW poskytujú odkazy na knihy a webové stránky, o ktorých si myslíme, že sú renomované, nemôžeme nevyhnutne schvaľovať ich obsah mimo našu kontrolu.

Tento materiál je založený na práci podporenej z grantov Národnej vedeckej nadácie DRL 0089283, DRL 0628151, DUE 0633095, DRL 0918590 a DUE 1122742. Ďalšia podpora pochádza od Nadácie Marisla, UM College of Literature, Science, and the Arts, Museum zoológie a informačných a technologických služieb.

The ADW Team gratefully acknowledges their support.


Contents

  • 1 Description
  • 2 Extant species
  • 3 Distribution and habitat
    • 3.1 Anatomy and appearance
    • 3.2 Behavior and lifestyle
    • 3.3 Diet
    • 3.4 Reproduction and life cycles
  • 4 Conservation
  • 5 See also
  • 6 References
  • 7 External links

Pumas are large, secretive cats. They are also commonly known as cougars and mountain lions, and are able to reach larger sizes than some other "big" cat individuals. Despite their large size, they are thought to be more closely related to smaller feline species. The seven subspecies of pumas all have similar characteristics, but tend to vary in color and size. Pumas are thought to be one of the most adaptable of felines on the American continents, because they are found in a variety of different habitats, unlike other various cat species. [6]

Image Scientific name Common Name Distribution
Puma concolor Cougar Northern Yukon in Canada to the southern Andes

Members of the genus Puma are primarily found in the mountains of North and South America, where a majority of individuals can be found in rocky crags and pastures lower than the slopes grazing herbivores inhabit. Though they choose to inhabit those areas, they are highly adaptive and can be found in a large variety of habitats, including forests, tropical jungle, grasslands, and even arid desert regions. Unfortunately, with the expansion of human settlements and land clearance, the cats are being pushed into smaller, more hostile areas. However, their high adaptability will likely allow them to avoid disappearing from the wild forever. [6]

Anatomy and appearance Edit

Subspecies of the genus Puma include cats that are the fourth-largest in the cat family. Adult males can reach around 7.9 feet (2.4 m) from nose to tip of tail, and a body weight typically between 115 to 220 pounds (52 to 100 kg). Females can reach around 6.7 feet (2.0 m) from nose to tail, and a body weight between 64 to 141 pounds (29 to 64 kg). They also have tails ranging from 25 to 37 inches (0.6 to 0.9 m) long. The heads of these cats are round, with erect ears. They have powerful forequarters, necks, and jaws which help grasp and hold prey. They have four retractable claws on their fore paws, and also their hind paws.

The majority of pumas are found in more mountainous regions, so they have a thick fur coat to help retain body heat during freezing winters. Depending on subspecies and the location of their habitat, the puma's fur varies in color from brown-yellow to grey-red. Individuals that live in colder climates have coats that are more grey than individuals living in warmer climates with a more red color to their coat. Pumas are incredibly powerful predators with muscular hind legs, which are slightly longer and stronger than the front, that enable them to be great leapers. They are able to leap as high as 18 feet (5 m) into the air and as far as 40 to 45 feet (12 to 14 m) horizontally. They can reach speeds up to 50 miles per hour (80 km/h), but they are much better adapted for short and powerful sprints to catch their prey. [6]

Behavior and lifestyle Edit

Members of the genus live solitarily, with the exception of the time cubs spend with their mothers. Individuals cover a large home range searching for food, covering a distance around 80 mi 2 during the summers and 40 mi 2 during the winters. They are able to hunt at night just as effectively as they can during the day. Members of the genus are also known to make a variety of different sounds, particularly used when warning another individual away from their territory or during the mating season when looking for a mate. [6]

A study released in 2017 suggests that pumas have a secret social life only recently captured on film. They were seen sharing their food kills with other nearby pumas. They share many social patterns with more gregarious species such as chimpanzees. [7]

Diet Edit

Members of this genus are large and powerful carnivores. The majority of their diet includes small animals such as rodents, birds, fish, and rabbits. Larger individuals are able to catch larger prey such as bighorn sheep, deer, guanaco, mountain goats, raccoons, and coati. They occasionally take livestock in areas with high populations of them. [6]

Reproduction and life cycles Edit

Breeding season normally occurs between December and March, with a three-month (91 days) gestation period resulting in a litter size up to six kittens. After mating, male and female part ways the male continues on to mate with other females for the duration of the mating season, while the female cares for the kittens on her own. Like most other felines, kittens are born blind and remain completely helpless for about 2 weeks until their eyes open. Kittens are born with spots and eventually lose all of them as they reach adulthood. The spots allow the kittens to hide better from predators. Kittens are able to eat solid food when they reach 2–3 months of age, and remain with their mother for about a year. The life expectancy of individuals in the wild averages 12 years, but can reach up to 25 years in captivity. [6]

Although they have been pushed into smaller habitats by human settlement expansion, members of the genus have been designated least-concern species by the IUCN, indicating low risk of becoming extinct in their natural environments in the near future. This is due to their high adaptiveness to changing habitat conditions. In fact, many feel the pumas' ability to adapt to different environments explains their current numbers. [6] However, in many large metropolitan areas such as Los Angeles, California, pumas' habitats have been fragmented by urban development and massive freeways. These barriers have made it nearly impossible for populations of mountain lions in specific areas of mountain ranges to reach one another to breed and increase genetic diversity. While their numbers still remain at decent [ vague ] levels, the number of kittens that are inbred is rising every year. This poses a threat to these already-reduced communities of mountain lions that are forced to quickly adapt to shrinking habitats and increased run-ins with humans. Many researchers from the National Park Service are using their findings to propose ideas to cities like Los Angeles, which harbors large populations of urban wildlife, to increase conservation efforts in areas on both sides of freeways, and begin the process of building land bridges for wildlife to safely cross freeways. [8]


Distribution & Status

Historically, cougars had the widest range of any mammal in the Western Hemisphere, ranging from southern Canada to the southern tip of South America, and found in every major habitat type of the Americas. In the U.S. and Canada, cougars have been largely extirpated east of the Rocky Mountains, although populations persist in the Dakotas and in Florida. Cougars have historically been viewed as a threat to livestock and as a trophy for hunters, which has led to population declines and extirpations (Reynolds and Tapper, 1996 McCollough, 2011). Populations are imperiled in North Dakota and South Dakota.

Worldwide, Puma concolor occurs throughout the Americas, with a northern distribution limit in southern Canada. Cougars are in the process of recolonizing regions in the eastern United States from which they have previously been extirpated (Larue et al., 2012), and a breeding population of cougars could become established in the Great Lakes region at some point in the future (Oneil et al., 2014). The terms cougar, puma, and mountain lion all refer to the same cat species.

Cougars have an IUCN rank of Least Concern, IUCN information.


Powers and Stats

Tier: 9-C physically, higher via piercing damage | 9-C, higher via piercing damage

Name: Puma Concolor, Cougar, Mountain Lion

Gender: Male and Female

Age: Generally can live from 8 to 13 years in nature

Classification: Felid, Carnivorous mammal

Powers and Abilities: Superhuman Physical Characteristics, Enhanced Senses, Resistance to Pain Manipulation (Cougars have developed a tolerance to getting quilled by porcupines, some having been found with dozens of quills embedded in them to no ill effect)

Attack Potency: Street level+ (Its KE at its lowest weight would generate over 7,900 joules), higher via piercing damage (The Puma is in twentieth place of the strongest bites in the world. Their muscular jaws and long canine teeth are adapted to cut off flesh, tendons and nerves. They can crush the skulls and spines of large prey such as wolves and horses, and also easily crush a skull of an adult human) | Street level, higher via piercing damage

Speed: Superhuman running and combat speed (An adult puma can run at speeds of 60 to 80 km/hr in short bursts)

Lifting Strength: Regular Human (A Puma can carry objects and other things of his weight 53 - 100 kg) | Below Average (A female can carry things equal to her own weight 29 - 64 kg)

Durability: Street level+ (Can withstand various scratches, bites and other damages of various predators and other pumas) | Street level


Puma concolor - Puma

The evolution of the Puma concolor is still unknown without one hundred percent certainty. The Puma genus found only in the Americas and recently reclassified as its genus of Puma formally classified in the genus Felis. When closely looking into the ancestors of the P. concolor, there have been suggestions of close relationships to two different fossil records of the extinct species: Miracinonyx inexpectatus (M. inexpectatus) and Miracinonyx trumani (M. trumani). Each of these species have been found in the Americas. Fossils for the M. inexpectatus ranged from around 3.2 MYA (many years ago) and in history, as early as ten to 20 thousand years ago for the M. trumani. The distinguishing features of the M. inexpectatus and M. trumani are slim, elongated bones, shortened skulls, narrow high-crowned teeth, and retractable claws. These characteristics place closely to the P. concolor and cheetahs of Eurasia. The cheetahs and the genus Puma and Miracinonyx share a very distinctive skull. For a comparison of the Miracinonyx and Puma skulls see the picture to the right. Note the short compactness of the skulls and being dome shaped. Finding all these features along with the enlarged nasal cavity in each of these species, suggest that M. inexpectatus and M. trumani might be related. (Turner, 1997)

Further research is needed in the evolution of the species P. concolor to confirm the ancestor of the species fully. When looking back in the history of the family of Felidae, the famous Smilodon, commonly known as the saber-toothed tiger is found in the family, but never found in Eurasia. This leading to speculations that the Smilodon could be the distant ancestor of all P. concolors. (Turner, 1997)


Video: Читаем книги вместе с Месси.


Predchádzajúci Článok

Rezanie rastlín na rozmnožovanie: Čo môžu rastliny zakoreniť z odrezkov

Nasledujúci Článok

Aký by mal byť film pre skleník - starostlivosť o skleníkový film